Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μετά το Πάσχα, αρχίσαμε να ασχολούματε με το θέμα "Ήθη, έθιμα και παιχνίδια από διάφορους τόπους και χώρες". Έτσι, μας επισκέφθηκαν δύο μαμάδες που έχουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο τμήμα και μας έδειξαν πώς φτιάχνουν στην Άσκρη Βοιωτίας την κουλούρα του γάμου. Ζύμωσαν την κουλούρα σε πήλινη λεκάνη.
Αφού έφτιαξαν το ζυμάρι, έκοψαν κομματάκια για να τα δώσουν στα παιδιά, ώστε να φτιάξουν τα κεντίδια της κουλούρας.Στη συνέχεια οι μαμάδες έβαλαν το ζυμάρι σε δύο ταψάκια και στο πάνω μέρος κάθε κουλούρας έβαλαν τα κεντίδια που έφτιαξαν τα παιδιά.


Στη μία κουλούρα έγραψαν: 1ο Ν. Α.(δηλαδή 1ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου).

Μετά άφησαν τις κουλούρες να φουσκώσουν και έπαιξαν με τα παιδιά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου. Πρώτα έπαιξαν το παιχνίδι "Βρες το στόχο". Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, αγόρια και κορίτσια και καθένα παιδί της ομάδας πετούσε μικρές πέτρες στο αντίστοιχο τενεκεδάκι. Μία από τις μαμάδες σημείωνε σε πινακάκι το σκορ της κάθε ομάδας. Τελικά νίκησαν τα αγόρια.


Το επόμενο παιχνίδι ήταν "Τα μήλα". Πρώτα οι μαμάδες έδωσαν στα παιδιά οδηγίες για το παιχνίδι.
Στη συνέχεια τα παιδιά, αλλά και οι νηπιαγωγοί έπαιξαν "σχοινάκι".


Κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών το ζυμάρι για τις κουλούρες είχε φουσκώσει και οι μαμάδες το έβαλαν να ψηθεί. Μόλις ψήθηκε, έβγαλαν τις δύο κουλούρες από το φούρνο και έριξαν πάνω από την κάθε μία μέλι. Αφού κρύωσαν λίγο οι κουλούρες, οι νηπιαγωγοί τις έκοψαν σε κομματάκια και τα έδωσαν στα παιδιά να φάνε. Τους άρεσε πολύ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου