Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Για να συνεχίσουμε την παράδοση της Τσικνοπέμπτης και να τηρήσουμε το έθιμο, τσικνίσαμε στο σχολείο μας τρώγοντας σουβλάκια που μας έφερε ο Σύλλογος Γονέων.


Καθήσαμε στο γρασίδι...

μοιραστήκαμε και απολαύσαμε τα πεντανόστιμα σουβλάκια...

ήπιαμε και την πορτοκαλάδα μας και μετά χορέψαμε!!!


Τα παιδιά έφυγαν από το σχολείο ντυμένα πριγκίπισσες τα κορίτσια και πρίγκηπες βάτραχοι τα αγόρια.

Μια από τις επόμενες μέρες, τα παιδιά ήρθαν στο σχολείο φορώντας  τις ωραίες αποκριάτικες στολές τους, έκαναν παρουσίαση της στολής τους 


και στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι με τα παιδιά, που είναι παραλλαγή του παραδοσιακού αποκριάτικου παιχνιδιού που λέγεται "χάσκα". 
 Η “χάσκα” ή ο “χάσκας”, αλλιώς “χάσκαρη”, “χάψαρου”, “χάψαλου» είναι αποκριάτικο έθιμο που τηρείται κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Η λέξη "χάσκα" προέρχεται από το "χάσκω" που σημαίνει ότι ανοίγω πολύ το στόμα μου. Σε κλώστη (ο κατά κόσμον λεπτός πλάστης με τον οποίο οι νοικοκυρές ανοίγουν φύλλο για πίτα) δένεται κλωστή που στην μια της άκρη κρέμεται ένα ξεφλουδισμένο αυγό. Ο παππούς ή κάποιος θείος της οικογένειας κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και με παιγνιώδη τρόπο χειρίζεται την χάσκα ενώ τα παιδιά της οικογένειας προσπαθούν με το στόμα και χωρίς τη βοήθεια των χεριών να πιάσουν το αυγό! Όποιος τα καταφέρει θεωρείται τυχερός. Ένα έθιμο που σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστής καθώς λέγεται πώς « με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης».  
Ένα έθιμο το οποίο προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα μετατρέπεται σε παιχνίδι με τα παιδιά στην τάξη ενώ το αυγό εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί από  μια καραμέλα ή ένα λουκούμι! 
Εμείς το παίξαμε με καραμέλες και τα παιδιά το διασκέδασαν!

Ο εορτασμός κορυφώθηκε με το αποκριάτικο πάρτυ που έκανε ο Σύλλογος Γονέων στο νηπιαγωγείο μας που είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία!
Το πάρτυ ξεκίνησε με μουσική...

και παιχνίδια που έπαιξαν τα παιδιά με τη βοήθεια των μαμάδων του Συλλόγου.
Τα παιδιά έπαιξαν "Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα"...

 και οι παίκτες που δε μπορούσαν να μείνουν ακούνητοι, έβγαιναν από το παιχνίδι:

Υπήρχαν όμως κάποιοι πολύ καλοί παίκτες που έμειναν ακούνητοι μέχρι το τέλος!!!

Μετά έπαιξαν το "Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού". Ο κρυμμένος θησαυρός ήταν σοκοφρετάκια!

Οι μαμάδες του Συλλόγου έφτιαξαν και μία πινιάτα με γλυκές λιχουδιές. Τα παιδιά χτυπούσαν με ένα ξύλο την πινιάτα,  έπεφταν οι λιχουδιές και φυσικά τα παιδιά τις μάζευαν!


Αφού τελείωσαν τα παιχνίδια, τα παιδιά πήραν για δωράκι, εκτός από τις λιχουδιές και από μία σφυρίχτρα:

Οι μαμάδες έκαναν και ζωγραφική προσώπου στα παιδιά:
Μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν αλμυρά και γλυκά εδέσματα από τον πλούσιο μπουφέ του πάρτυ!Και του χρόνου!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου