Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η 20η Νοεμβρίου έχει οριστεί παγκοσμίως ως Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών εις ανάμνηση της υιοθέτησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή, αυτό που σχεδόν όλοι σήμερα θεωρούμε αυτονόητο, ότι δηλαδή οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία, δεν ήταν δεδομένο.
Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92), ενώ αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν, θέτοντας στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους μέσα από 54 άρθρα.Οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της συμβάσεως προβλέπουν τ εξής:
  • Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Με αφορμή των εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, οι νηπιαγωγοί με διάφορα ερεθίσματα όπως εικόνες, παραμύθια και ποιήματα προκαλέσαν τα παιδιά να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις του γύρω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών σήμερα σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα αποδελτιώθηκαν στις ατομικές και ομαδικές μας εργασίες.



Εικ. 1: Τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ομαδική εργασία (ιδέα από εκπαιδευτικό blog)


Εικ. 2. Τα Δικαιώματα του Παιδιού- Ατομική Εργασία 

Εικ. 3. Τα Δικαιώματα του Παιδιού- Ατομική Εργασία 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου