Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΗΡΘΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Λίγα λόγια…

Tο Φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης, η ενδιάμεση ανάμεσα στο Καλοκαίρι και τον Χειμώνα. Στην Ελλάδα, ξεκινά κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου. Για την μετεωρολογία οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος απαρτίζουν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου. Το Φθινόπωρο έχει ταυτιστεί ως η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά.
Στο Νηπιαγωγείο, το Φθινόπωρο, αποτελεί αστείρευτη πηγή για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Σχεδίων Εργασίας και Project. Τα συνήθη θέματα αποτελούν: Το αμπέλι- Ο τρύγος, Τα Φρούτα του Φθινοπώρου, Οι καρποί του Φθινοπώρου, Τα Πρωτοβρόχια- Ο κύκλος του νερού, Φυλλοβόλα & Αειθαλή Δέντρα, Αποδημητικά πουλιά, Η ελιά, Το όργωμα & η σπορά, κ.ά.

Καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο στο Νηπιαγωγείο μας…

Αφήσαμε τις πόρτες των τάξεών μας ανοιχτές και μπήκαν οι μήνες του Φθινοπώρου να χορέψουν… Το αποτέλεσμα.. παραμυθένιο!!!
  • Διαβάσαμε από τις αγαπημένες «Ιστορίες με τους 12 μήνες» της Λότης Πέτροβιτς- Ανδροτσοπούλου «Τα παιδιά του Φθινοπώρου» (Εικ. 1).

Εικ. 1: Ιστορίες για τους 12 μήνες, Τα παιδιά του Φθινοπώρου της Λότης Πέτροβιτς- Ανδροτσοπούλου

  • Συνθέσαμε τα Φθινοπωρινά μας Δέντρα (Εικ. 2, 3, 4)

Εικ. 2: Φθινοπωρινό δέντρο, Ομαδική Εργασία, Κλασικό Τμήμα

Εικ. 4: Φθινοπωρινό δέντρο, Ομαδική Εργασία, Ολοήμερο Τμήμα

  • Εμπλουτίσαμε τα ταμπλό μας και παίξαμε την "Αλφαβήτα του Φθινοπώρου" (Εικ. 5)
Εικ. 5: Φθινοπωρινό Ταμπλό, "Η Αλφαβήτα του Φθινοπώρου", Ολοήμερο Τμήμα

  • Μιλήσαμε για το πρώτο γράμμα του Φθινοπώρου, το γραμματάκι "Φ,φ" (Εικ. 6)
Εικ. 6: Το γραμματάκι Φ, φ


και το ταξίδι μας στις φθινοπωρινές μέρες συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου