Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ- ΚΑΡΠΟΙ

Τα Φρούτα του Φθινοπώρου...

H φθινοπωρινή σοδειά φρούτων είναι αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα: μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, ρόδια και άλλα φρούτα έχουν την πρώτη θέση στο τραπέζι μας αυτή την εποχή. Περαιτέρω αρκετά από αυτά έχουν τιμητική θέση, όπως το σταφύλι και η μεγάλη γιορτή του τρύγου. Στα φθινοπωρινά φρούτα περιλαμβάνονται τα εξής:
 • Αχλάδια. Συλλέγονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και χρησιμοποιούνται για κομπόστα, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα.
 • Μήλα. Ένα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Πρωταγωνιστούν σε πολλές συνταγές, από φρουτοσαλάτες, μηλόπιτες, κομπόστες και γλυκό του κουταλιού, μέχρι μήλα ψητά, πουρέ και αλμυρές μαρμελάδες.
 • Πορτοκάλια. Το πιο δημοφιλές φρούτο διεθνώς, περιέχει βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Φρέσκο και σε χυμό, ενώ το ξύσμα του αρωματίζει πολλά γλυκά.
 • Γκρέιπφρουτ. Γνήσιο εσπεριδοειδές, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, Α και Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
 • Φραγκόσυκα. Έίναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κ.α.. και αξίζει τον κόπο το δύσκολο καθάρισμά τους.
 • Ρόδια. Τα φρούτα- σύμβολο της καλοτυχίας, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
 • Ακτινίδια. Αν και καθόλου εμφανίσιμα φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε.
 • Λωτοί. Κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν τη λήθη στους συντρόφους του Οδυσσέα. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, οι λωτοί δεν είναι απλά φρούτα, είναι υπερτροφή.
 • Μανταρίνια. Προσφέρουν βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Γίνονται μαρμελάδα, το ξύσμα τους αρωματίζει γλυκά και κέικ, ενώ η φλούδα τους νόστιμο γλυκό του κουταλιού.
 • Κυδώνια. Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους και τα κυδώνια, το ιδιαίτερο αυτό φρούτο που καταναλώνεται περισσότερο ψημένο, παρά ωμό. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με κρέας ψητό.
 • Σταφύλια. Οι καρποί των αμπελιών βρίσκονται τον Σεπτέμβριο στην πιο ώριμη και γευστική τους στιγμή. Μας προσφέρουν κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη, με αυτά φτιάχνουμε νόστιμο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, ενώ από τον μούστο τους φτιάχνουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, πετιμέζι και, φυσικά, κρασί και ξύδι.

Τα Φθινοπωρινά Φρούτα στο Νηπιαγωγείο....


Στα πλαίσια τις θεματικής προσέγγισης του Φθινοπώρου ασχοληθήκαμε με τα Φθινοπωρινά Φρούτα και τους Καρπούς. Το εν λόγω υποθέμα αποτελεί πηγή για πλήθος δραστηριοτήτων, οι οποίες εμπίπτουν στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα του Νηπιαγωγείου:


α. Παιδί και Γλώσσα:

Δημιουργήσαμε αφίσες και παίξαμε με αινίγματα και ποιήματα (Εικ. 1,2,3 & Βίντεο 1):
Εικ. 1: Αφίσα & Παιχνίδι με αινίγματα, Κλασικό τμήμα

Εικ. 2: Δημιουργία αφίσας, Ολοήμερο τμήμα

Εικ. 3: Παιχνίδι γραφής και ανάγνωσης, Ολοήμερο Τμήμα

Βιντεο 1: Αινίγματα & Ποιήματα για τα Φρούτα του Φθινοπώρου, Μικτό Τμήμα


β. Παιδί και Μαθηματικά:

Παίξαμε παιχνίδια ταξινόμησης, αριθμησης, πρόσθεσης, αφαίρεσης και διαίρεσεις ορατών συνόλων με τα φρούτα από τα μαγαζάκι και προεκτίναμε την φθινοπωρινή αφίσα σε τιμοκατάλογο για το μαγαζάκι μας (Εικ. 4, 5)
Εικ. 4: Παιχνίδια μαθηματικών, Ολοήμερο Τμήμα

Εικ. 5: Προέκταση Αφίσας σε Τιμοκατάλογο για τη Γωνιά με το Μαγαζάκι, Ολοήμερο Τμήμα

γ. Παιδί και Περιβάλλον:

Από αυτή την θεματική προσέγγιση δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν δραστηριότητες που ενεργοποιούν τις αισθήσεις. Φέραμε φρούτα στο νηπιαγωγείο, τα πιάσαμε, τα μυρήσαμε και φυσικά τα δοκιμάσαμε (Εικ. 6- 11).

Εικ. 6: Παιχνίδια αισθήσεων με τα φρούτα

Εικ. 7: Προετοιμασία Φρουτοσαλάτας

Εικ. 8: Προετοιμασία Φρουτοσαλάτας

Εικ. 9: Προετοιμασία Φρουτοσαλάτας
Εικ. 10: Προετοιμασία Φρουτοσαλάτας
Εικ. 11: Γευσιγνωσία
Και οι φλούδες;; Τι έγινε με τις φούδες;; Τις μαζέψαμε και τις ρίξαμε σε μια άκρη του κήπου προκειμένου να παρατηρήσουμε πως μέσα από τις φυσικές διαεργασίες θα μετατραπούν σε λίπασμα (Εικ. 12, 13).

Εικ. 12: Φλούδες φρούτων

Εικ. 13: Εναπόθεση στον κήπο για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος

δ. Παιδί και Τέχνη:

Κι επειδή η Τέχνη αποτελεί ύψιστο παιδαγωγικό μέσο δεν έλειψαν τα όμορφα εικαστικά έργα (Εικ. 14- ).

Εικ. 14: Τυπώματα με φελό- Το σταφύλι, Κλασικό Τμήμα

Εικ. 15: Τυπώματα με φρούτα, Ολοήμερο Τμήμα

Εικ. 16: Τυπώματα με φρούτα, Ολοήμερο Τμήμα

Εικ. 17: Μηλαράκια & Αχλαδάκια στο σκοινί, Κλασικό Τμήμα 

Εικ. 18: Μηλαράκια με τέμπερα στα παράθυρα, Μικτό Τμήμα

Εικ. 19: Μηλαράκια με τέμπερα στα παράθυρα, Μικτό Τμήμα

Εικ. 20: Αχλαδούληδες στο σκοινί, Ολοήμερο Τμήμα

Εικ. 21: Αχλαδούληδες στο σκοινί, Ολοήμερο Τμήμα

Εικ. 22: Λαχταριστά καστανάκια στο σκοινί, Ολοήμερο Τμήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου